Morsø 7990


Morsø-kaminen – Konsten av göra gjutjärn tyngdlöst

Monica Ritterband satte som uppgift till sig själv att göra gjutjärn tyngdlöst. Resultatet är Morsøs 7900-serie som är både lätt och elegant. Och det är oberoende av vilken modulkombination av kaminen som man väljer. Detta beror främst på den lilla insnörda sockeln, som också visuellt lyckas lyfta kaminen så att det solida och robusta gjutjärnet uppfattas som lätt – ja, nästan svävande. Till kaminen hör också en speciellt utformad glasskiva som placeras framför kaminen och skyddar underlaget framför. Under de perioder när kaminen inte används, kan skivan tas bort helt eller endast tas bort när man städar runt kaminen.


Kaminerna kan levereras med värmelagring i den höga ovandelen

Alla kaminer kan utrustas med extra värmelagring på toppen. Här kan man välja mellan en låg ovandel som kan rymma 30 kg värmelagrande sten och en hög ovandel som man kan fylla med upp till 95 kg värmelagrande sten. Detta gör att kaminen avger värme många timmar efter att elden har slocknat.

På så sätt används veden effektivt genom att värmen som produceras i den miljövänliga förbränningskammaren samlas i värmelagringsstenarna uppe på toppen. Toppmodulen kan också köpas separat för att få en högre kamin – upp till 182 cm, så att den nästan påminner om de gamla franska eldstäderna.

Fakta

Vikt:
175-187 kg
Bredd:
504 mm
Djup:
435 mm
Höjd:
1357 mm
Effekt:
3-8 kW
Verkningsgrad:
81 %
Tillverkare:
Morsø